• Studie ska undersöka hur spelberoende kan förebyggas inom finanssektorn

[2014-09-09] Hur kan man förhindra att personer som arbetar i finanssektorn fastnar i spelberoende? Socialantropologen Per Binde ska gräva djupare i ett tidigare dåligt utforskat problem, som omgärdas av skam och katastrofala konsekvenser för såväl arbetsgivare som individ.

• Best practice-lösningar kan leda till kaos i megastäders trafikvardag

[2014-09-03] Forskningen om människors rörlighet och transporter i megastäder behöver ta avstamp i lokala förhållanden. En åtgärd som framgångsrikt löser transportproblem i en stad, kan skapa totalt kaos i en annan. Det säger Marie Thynell, som i boken Access and Mobility in Cities summerat tio års forskning om hållbara transporter.

• Det europeiska landskapet i fokus på konferens

[2014-09-01] Vad är ett landskap? Det internationella forskarnätverket ¿The Permanent European Conference on the Study of the Rural Landscape¿ (PECSRL) ordnar en konferens där syftet är att belysa och relatera till dagens miljöutmaningar genom olika synsätt på europeiskt landskap.

• Fredrik Söderbaum ny professor i freds- och utvecklingsforskning

[2014-06-26] ¿ Den utökade forskningstiden är välkommen, säger Fredrik efter sex år som proprefekt på globala studier. På agendan står EU som global aktör, regionalism och att formulera ett nytt forskningsprojekt om bistånd. ¿ Mina roligaste och bästa forskningsresultat ligger framför mig, dessutom gynnas ämnet av den tvärvetenskapliga miljön.

• Bent Jörgensen tilldelas pris för pedagogiskt engegemang

[2014-06-19] Bent Jörgensen, lektor vid institutionen för globala studier, har tilldelats Göta studentkårs pedagogiska pris.

• Fem frågor till Lennart Wohlgemuth...

[2014-06-09] Lennart Wohlgemuth, lärare och tidigare gästprofessor vid institutionen för globala studier, deltar denna vecka som en av få inbjudna utomafrikanska personer vid en vetenskaplig konferens om den afrikanska samhällsvetenskapen framtid.

• GU-forskare får världens första professur i fredligt motstånd

[2014-06-03] Stellan Vinthagen, lektor vid institutionen för globala studier, tillträder i juli världens första professur i ickevåld och civilt motstånd, belägen vid University of Massachusetts Amherst, USA. - Det är första gången som min tid i fängelse betraktats som en merit i akademiska sammanhang, säger han.

• Köpenhamnprofessor berättade om bönders kamp för jord på Java

[2014-05-21] Indonesiska bönders landockupationer under senare tid har utmanat inte bara ägandet av odlingsmark och skog, de har också rest frågor om hur landet styrs och om vem som kan göra sin röst hörd. Det menade professor Christian Lund som i veckan höll en gästföreläsning på Institutionen för globala studier.

• Burmesiska demokratiaktivister gästar Campus Linné

[2014-05-21] Det internationella samfundets optimistiska beskrivningar av demokratiutveckligen i Burma ger en delvis skev bild. Det menade den burmesiska demokratiaktivisten Zin Mar Aung som deltog när fotoutställningen The Vanishing Tribes of Burma öppnade i Annedalsseminariet.

• Filmteam följde SGS-student på praktik i New York

[2014-05-12] Hur är det att vara göra praktik på FN i New York? Filmen Praktikplats: New York, som just nu visas på SVT-Play, skildrar Jenny Nilsson, student vid institutionen för globala studier, på jobbet i FN-skrapan, där hon bland annat gör en film om vikten av utbildning för döva barn världen över.

Arkiv/fler nyheter

Prenumerera på våra nyheter och evenemang

på våra nyheter och evenemang