Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Global week: "Långt ifrån alla drar samma tydliga gräns mellan kropp och själ som vi i Väst"

  [2014-11-20] Kan den läkande kraften i Koranens ord ge mer lindring än ett besök på den lokala vårdcentralen? - Det verkar underligt i våra ögon, men den västerländska, biomedicinska synen på hälsa och sjukdom är långt ifrån allenarådande, sa forskaren Johan Wedel, under sitt framträdande under Global Week.

 • Ledig doktorandtjänst i socialantropologi

  [2014-11-19] Institutionen för globala studier utlyser en doktorandtjänst i socialantropologi. Tjänsten är ett delprojekt av ett större forskningsprojekt: Nya former för vattensamarbete i Anderna: Förhandlingar om förvaltning av och rättigheter i vatten i Perus högland.

 • Lilja och Lundahl i 17-miljonersprojekt inom genusforskning

  [2014-11-18] Mona Lilja och Mikela Lundahl, båda forskare vid Institutionen för globala studier, deltar i ett stort genusforsknings projekt som nyligen beviljades 17 miljoner av Vetenskapsrådet.

 • Rasbiologi och förtryck av ursprungsbefolkning - inte i Sverige, eller?

  [2014-11-12] På världskulturmuseet pågår utställningen Maadtoe om svenska statens förtryck av samerna då och nu. Michiel Brouwer, dokumentärfotograf och tidigare student i socialantropologi på institutionen för globala studier, presenterar sin tolkning av svensk konfliktfylld samepolitik tillsammans med konstnären Anders Sunna.

 • Sex miljoner från Formas till forskning om riskkommunikation

  [2014-11-10] Åsa Boholm, riskforskare och professor i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, har beviljats drygt sex miljoner för ett projekt om riskkommunikation från forskningsrådet Formas.

 • Forskning om våld får anslag från Vetenskapsrådet

  [2014-11-04] Camilla Orjuela och Maria Stern, freds- och utvecklingsforskare vid Institutionen för globala studier har beviljats anslag för sina projekt i Vetenskapsrådets utlysning för utvecklingsforskning. Båda projekten fokuserar frågor om våld i olika delar av världen.

 • 20 miljoner i forskningsanslag från Vetenskapsrådet

  [2014-11-03] Tre forskare vid Institutionen för globala studier beviljades anslag från Vetenskapsrådet i årets utlysning för samhällsvetenskap och humaniora. Projekten, som sammantaget beviljades 20 miljoner kronor, rör rovdjursförvaltning, jämlik vattenförsörjning och nanoteknologiska berättelser om löften och hot.

 • Claes Wrangel månadens profil på Samfak

  [2014-11-03] Claes Wrangel, doktorand på institutionen för globala studier, är månadens profil på Samhällsvetenskapliga fakulteten. Wrangel berättar om sin forskning om och sin oro över hur hoppet som begrepp används i amerikansk säkerhetspolitik.

 • "Medverkan i MR-dagarna är Vision 2020 omsatt i handling"

  [2014-10-27] Mänskliga rättighetsdagarna är en möjlighet att sprida uttalat samhällsrelevant forskning, nå nya grupper av studenter och knyta viktiga kontakter med aktörer utanför akademin. - GU:s medverkan i arrangemanget är ett exempel på hur Vision 2020 kan omsättas i konkret handling,säger MR-forskaren Magdalena Zeijlon.

 • "Jag tror att vi har potential att locka hit några av världens bästa studenter"

  [2014-09-29] GU:s nya forskarutbildning i samhällsvetenskapliga miljöstudier kan, om den utvecklas väl, mycket väl locka några av världens bästa studenter. Det menar den nyblivna professorn Andrea Nightingale. Som GU:s första professor i ämnet ser hon fram emot att bygga en forskningsmiljö i den absoluta framkanten, men avslöjar även några av sina största akademiska rädslor och akademiska förebilder.

Arkiv/fler nyheter

Prenumerera på våra nyheter och evenemang

Prenumerera

på våra nyheter och evenemang

Till sidans topp