Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Fem projektansökningar beviljades forskningsmedel från Riksbankens jubileumsfond

[2014-10-23] Riksbankens jubileumsfond beslutade 16 oktober om forskningsmedel till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Forskningen vid Historisk-filosofiska fakulteten kom väl ut med fem beviljade projektansökningar.

[Uppsala universitet]

De vräkta EU-migranterna tvingas flytta runt i staden

[2014-10-21] Göteborgs stad har sagt att de inte vill avhysa människor som bor i tält i brist på annat boende. Ändå har Kronofogden fått i uppdrag att göra 13 avhysningar inom kommunen i sommar och i brist på alternativ flyttar människorna runt.

[ETC Göteborg]

More flexibility from authorities would make implementation of agricultural reforms in Rwanda easier

[2014-10-17] Farmers in Rwanda do to a large extent resist agricultural reforms. However in most cases the resistance is covert rather than overt.

[Noodls]

Hans - en efterfrågad talare

[2014-10-15] lt-personligt LERUM: Vad händer när människor stängs ute från samhällsutvecklingen? Den frågan har sysselsatt Hans Abrahamsson i hela hans yrkesverksamma liv - i fjärran länder och på hemmaplan.

[Lerums Tidning]

Sverige i förändring. Föredrag på Garveriet i Floda

[2014-10-14] - Sverige är det land som urbaniseras snabbast och mest i Europa. Det ser jag som positivt. Men det innebär också att samhället glider isär eftersom det finns en bristande koppling mellan stad och land.

[Floda Nyheter]

Digital injektion till kulturlivet - VGR:s konferens lockar toppnamn

[2014-10-14] Västra Götalandsregionens arbete för att inspirera kulturaktörer att arbeta med ny digital teknik har premierats av Kulturrådet.

[Västra Götalandsregionen]

Forskarna: Därför är Israel-Palestina en så viktig fråga för Sverige

[2014-10-05] På fredagen, i samband med regeringsförklaringen, sade Sveriges nya statsminister Stefan Löfven (S) att man ska utropa Palestina som självständig stat, vilket sticker ut i EU:s annars mer avvaktande ställningstagande.

[Metro]

Forskare: Sverige kan räkna med mer kritik från Israel

[2014-10-03] De rödgröna partierna har länge velat erkänna Palestina som stat och har dessutom haft stöd av Centern och en del folkpartister i den tidigare Alliansen.

[Världen idag]

‘On Protest’ Workshop to Explore Latin American Social Movements Oct. 9-11

[2014-10-02] An interdisciplinary re workshop on Oct. 9-10 will examine protest movements in Latin America. "Mass mobilization and protest politics have proliferated in Latin America in recent years-almost to the point of becoming normative," say organizers.

[Noodls]

Kommunala bolag - i en föränderlig tid

[2014-10-02] Varje år bjuder Advokatfirman Lindahl, Göteborgs Stads stadsledningskontor och Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) in till den årliga nyhetsdagen för kommunala bolag!

[Sveriges Offentliga Inköpare]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.